Cetăţenie Activă prin Participarea Tinerilor

In anul şcolar 2014-2015 Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu” Turda a încheiat un parteneriat cu Centrul Raţiu pentru proiectul „Cetăţenie Activă prin Participarea Tinerilor”.

Proiectul „Cetăţenie Activă prin Participarea Tinerilor” a fost conceput pe premisa conform căreia tinerii din România pot şi trebuie să devină principalii actori ai schimbărilor sociale necesare consolidării democraţiei. Această premisă este fundamentată, pentru noi, de programele dedicate tinerilor pe care Centrul Raţiu pentru Democraţie le-a derulat de-a lungul celor 10 ani de existenţă. Prin intermediul acestora, am descoperit că, pentru a deveni activi din punct de vedere civic, tinerii au nevoie, mai ales, să le fie ascultate opiniile şi să fie încurajaţi să îşi materializeze propriile proiecte. Altfel spus, tinerii din România au nevoie să îşi facă vocile auzite în propriile comunităţi.

„Cetăţenie Activă prin Participarea Tinerilor” oferă cadrul favorabil dezvoltării de instrumente civice pentru tineri, propunându-şi, totodată, ca implicarea acestora în exprimarea preocupărilor socio-culturale şi identificarea soluţiilor la problemele comunitare descoperite să fie un proces care are, în centrul său, tinerii cetăţeni de mâine. Cele trei pachete de training (drepturile omului și ale cetățeanului; construirea campaniilor de advocacy; tehnici de negociere și dezbatere) suplinesc lipsa de informare din domeniul educației civice formale și capacitează tinerii în dezvoltarea și aplicarea unor soluții coerente la problemele pe care le identifică în comunitățile lor. Tinerii vor avea, astfel, oportunitatea de a dezvolta competențe transversale care nu sunt oferite în sistemul de educație formală, competențe precum organizarea comunitară, tehnici de negociere și dezbatere, promovarea propriilor idei.

Regulile si cerintele de realizare a esului pe puteti afla din Regulament eseu elevi